Za divje lovce zagrožena smrtna kazen

Kenijski minister za turizem in naravo je razglasil, da bo za krivolovstvo po novem zagrožena tudi smrtna kazen.

Odločitev so sprejeli zato, ker trenutno sankcija nimajo zadostno odvračilno moč. V letu 2017 je bilo zaradi krivolova ubitih 69 slonov in 9 nosorogov.Zadnja sprememba zakona o ohranitvi narave je bila storjena leta 2013. Z njo so dodali možnost življenjskega zapora in globo 200 000 dolarjev, za ljudi obsojene krivolova. Ker se je izkazala, da takšni ukrepi še zmeraj nimajo dovolj dobre odvračilne funkcije, saj se krivolov še naprej dogaja, so se odločili uvesti še strožje sankcije.

Krivolov

Zaradi novih ukrepov so Združeni Narodi kritizirali Kenijo, ker v organizaciji nasprotujejo uporabi smrtne kazni za kakršnekoli zločine. Generalno skupščina Združenih narodov nasprotuje kakršnim koli fizičnim kaznim in se zavzemajo za njihovo polno odpravo v vseh državah sveta. Kenijski minister je povedal, da so se krivolovske aktivnosti v državi v zadnjih letih zmanjšale, predvsem zaradi boljšega nadzora in večjih investicij v ohranjanje narave.

Kljub napredku pa ostajajo izgube živali zaradi krivolova visoke. Populacija živali, kot sta nosorog in slon, v Keniji že dlje časa stagnira, zaradi učinkov divjega lova. Novica je razdelila tudi kenijsko skupnost. Nekateri so nad njo navdušeni in so zadovoljni s strožjo kaznijo, spet drugi se s smrtno kaznijo ne strinjajo. Kritiki pravijo, da se vlada preveč koncentrira na preganjanju lovcev, ne pa njihovih kupcev in preprodajalcev, ki so glavni razlog za krivolovske aktivnosti. Že več let je mnogo Kenijcev bilo zelo jeznih in so smatrali, da ni dovolj truda pri zatiranju krivolovskih dejavnostih. To je večinoma v rokah organiziranega kriminala, ki predvsem prodajajo slonovino na daljni vzhod, kjer iz nje delajo nakit ali pa se uporablja v tradicionalni medicini.

Čeprav vemo, da je slonovina narejena iz keratina, iste snovi kot človeški noht in nima popolnoma nobenih zdravilnih lastnosti, nekateri še zmeraj verjamejo, da lahko ozdravi različne bolezni.