VIDEO: Nenadna odjuga uničila ledeno pravljico

Kitajsko mesto Harbin vsako leto pritegne veliko turistov, ki si pridejo ogledovati skulpture iz leda in snegu, ki jih izdelajo umetniki, ki na ta kraj pripotujejo iz vsega sveta.

Ledene in snežne skulpture, ki jih je izdelalo več kot 10.000 umetnikov, so se stopile, ko jih je presenetila nenadna odjuga, kar je povzročilo zgodnje zapiranje glavnega prizorišča največjega kitajskega festivala.

Dnevne temperature so nepričakovano so povzpele nad zmrzovanje, kar je predstavljalo najtoplejši teden v mesecu februarja na Kitajskem to zimo. To je povzročilo, da so morali zapreti Ledeni in snežni svet Harbin že v nedeljo, 10 dni pred načrtovanim rokom zaprtja.

Predstavnik parka je povedal, da imajo zaposleni občutek krize, ker so morali zaradi varnostnih razlogov park zapreti, saj so se leden strukture začele taliti.

Zimski park v mestu Harbin, severovzhodnem kitajskem mestu, ki je znano po ostrih zimah, je od svojega odprtja 23. decembra 2018, privabil več kot milijon obiskovalcev.

Nekateri obiskovalci, ki so nameravali park obiskati v naslednjih dneh so tako bili razočarani, ker niso mogli uživati v opazovanju čudovitih ledenih replik Koloseja in Milanske katedrale. Lani se je park zaprl po vnaprej določenem načrtu šele 10. marca.

Nekateri so se tudi pritoževali po družbenih omrežjih, ker jim je predčasno zaprtje pokvarilo njihove načrte. Ljudje so že rezervirali vozovnico za vlak in sobo v hotelu, po zaprtju parka pa več ni bilo smiselno, da gredo, ker so nameravali v mestu Harkin prideti samo zato, da si ogledajo park ledenih skulptur.

Predstavniki parka so povedali, da so vsem, ki so vstopnice za park kupili že vnaprej in parka niso uspeli obiskati, povrnili stroške vstopnic.

Zimski festival v Harbinu vsako leto pritegne več milijonov obiskovalcev iz celotnega sveta, ne samo iz Kitajske. Prvič so ga organizirali v osemdesetih letih, danes pa je ključni vir prihodkov iz turizma za mesto Harbin.

Ledeni in snežni svet Harbin je bil kot del zimskega festivala prvič odprt leta 1999.