Sončna elektrarna vas naredi energetsko samooskrbne

Ste tudi vi naveličani nenehnega spreminjanja cen električne energije na trgu, saj ste tako nenehno v stresu, ali boste ta mesec morali plačati več ali manj za porabo elektrike? Sončna elektrarna na strehi vas reši tovrstnih težav, saj boste z njeno namestitvijo postali popolnoma neodvisni od cen električne energije na trgu – električno energijo vam bo namreč proizvajala kar vaša sončna elektrarna.

Morda se sprašujete, ali se namestitev sončne elektrarne sploh izplača. Mnoge namreč odbije strošek začetne investicije, ki je lahko kar visok. Vendar pa se vam ta strošek v celoti povrne že v sedmih ali osmih letih, kar je relativno hitro, nato pa nimate več nobenih stroškov z električno energijo. Tudi država je prepoznala vrednost sončnih elektrarn, zato vam ponuja subvencije v višino 180 evrov na kilovat instalirane moči sončne elektrarne, kar vam lahko prihrani kar nekaj stroškov – saj veste, kako pravijo: »Bolje nekaj kot pa nič.« Prav tako pa so vam na voljo ugodni krediti s subvencionirano obrestno mero – to pomeni, da lahko investicijo v sončno elektrarno odplačujete s prihranki pri stroških električne energije.

Sončna elektrarna bo proizvedla največ električne energije, če bo sonce na sončne celice stalno sijalo pod kotom 90°, vendar to lahko doseže le, če imate sistem, ki naklon in smer sončnih celic prilagaja soncu – a, žal, ta možnost ni subvencionirana s strani Ekosklada. Preostane vam le, namestitev fiksno vgrajenih sončnih celic na strehi (ta možnost je subvencionirana). Učinkovitost take namestitve celic je tako odvisna od smeri sonca. Priporočljivo je, da je streha, kamor boste postavili sončne celice, usmerjena proti jugu, idealen naklon strehe pa je 35°. S takim položajem boste največ sončne energije prejeli nekje od aprila pa do avgusta.

sončna elektrarna
Sončna elektrarna se seveda lahko namesti na skoraj vsako streho, a vendar se pred namestitvijo pozanimajte o omejitvi električnega omrežja na katerega ste priključeni in poglejte, kolikšna je razpoložljiva površina vaše strehe.