Vnetje mehurja – kako ga pozdraviti?

Ko pride do infekcije urinarnega trakta, govorimo o vnetju mehurja, s katerim se srečujejo predvsem ženske. Se sprašujete kako pozdraviti vnetje mehurja, nadaljujte z branjem.

Infekcija urinarnega trakta lahko prizadene mehur, sečevod, sečnico in ledvice. Najpogosteje pride do vnetja mehurja, če pa se stanje poslabša, se lahko vnetje razširi do ledvic. Ko enkrat zaznate spremembe in posumite vnetje mehurja, čim hitreje začnite z zdravljenjem.

Kako prepoznati vnetje mehurja?
Vnetje mehurja in tudi urinarnega trakta se kaže v obliki različnih simptomov, najpogostejši so:
– pogosto uriniranje manjših količin urina,
– občutek pekoče bolečine med uriniranjem,
– urin ima močan vonj,
– v urinu se pojavi kri, ki ga obarva rožnato,
– povišana telesna temperatura,
– mrzlica,
– bolečina v spodnjem delu trebuha, ki se lahko razpotegne do ledvenega dela in stegen.
Pozorni bodite tudi na druge simptome, kot so bolečine v ledvicah, povišana telesna temperatura, bruhanje, slabost. Če jih prepoznate, takoj obiščite izbranega zdravnika.

vnetje mehurja

Vnetje mehurja najpogosteje občutijo ženske.

Kako preprečiti vnetje mehurja?
Če ste med tistimi, ki ste nagnjeni k pogostejšim infekcijam urinarnega trakta, potem je še posebej pomembno, da preprečite naslednje vnetje mehurja. Pite redno in zadostne količine vode, to bo pomenilo, da boste redno urinirali, kar pomaga pri čiščenju sečnice in urinarnega trakta. Ob uriniranju izpraznite mehur kolikor je le mogoče. Ženske, upoštevajte brisanje od spredaj nazaj. Nosite bombažno spodnje perilo, saj ne zadržuje vlage.

Kaj storiti ob vnetju mehurja?
Najbolje bo, da obiščete osebnega zdravnika. V primeru, da je vaše vnetje mehurja blažje oblike, vam bo zdravnik predpisal nekaj dnevno kuro ali vas poslal k urulogu na specialističen pregled. Sicer pa ob prvih znakih vnetja mehurja le te začnite zdraviti sami, pijte dovolj vode ali čaja, pomagajte si s termoforjem. Ob pogostejših vnetjih pa seveda obiščite izbranega osebnega zdravnika, da s pomočjo pregledov pridete zadevi do dna in preprečite naslednje vnetje mehurja.