Lovorjev sirup odžene nadležen kašelj

Lovorjev list najdemo praktično v vsaki (dobri) kuhinji, saj lovor velja za odlično začimbo, ki ne sme manjkati pri pripravi domačih jedi. Pa veste, da lahko iz lovorjevih listov pripravite tudi odlično domače zdravilo, ki vam bo pomagalo pregnati še tako nadležen prehlad? Ne? Potem ste na pravem mestu – preberite tale članek, kjer boste izvedeli, kako se pripravi lovorjev sirup in zakaj je koristen.

Lovorjev list tehnično gledano ni začimba, temveč zelišče, ki ima svoje korenine v Južni Aziji. Poleg tega, da se odlično odnese v kuhinjskih specialitetah, ima tudi kar nekaj zdravilnih učinkov. Med drugim lahko pomaga vašemu prebavnemu sistemu, saj spodbuja apetit, prebavne izločke in črevesno gibanje. Olajša oz. pospeši prebavo, prav tako pa izboljšuje in preprečuje črevesne krče. Odličen je tudi premagovanje za težave z dihali, saj spodbuja izločanje prekomerne sluzi iz dihalnih poti. Nenasičene maščobne kisline, ki jih vsebuje, pomagajo zmanjšati tveganje za srčno-žilne bolezni. Pomaga vam lahko tudi pri reproduktivnem sistemu, saj uravnava menstruacijo, je pa tudi blag diuretik itd.

lovorjev sirup

Lovorjev sirup je odličen v boju proti kašlju.

Lovorjev sirup vam bo pomagal v boju proti kašlju – pa brez skrbi, zaradi dobrega in sladkastega okusa, ga bodo z veseljem uživali tudi otroci. Priprava lovorjevega sirupa je res enostavna in nam ne vzame veliko časa, zato ga lahko naredi prav vsak, četudi pet minut pred spanjem. Za njegovo pripravo potrebujete 6–8 lovorovih listov, 6 žlic sladkorja, 2,5–3 dcl vode, 1 limono in med. Lovorove liste najprej dobro operite, nato pa jih namočite v vreli vodi. Na zmanjšanem ognju pustite vreti liste še pbl. 10 do 15 minut. Nato poberite liste iz vode in pustite, da se tekočina ohladi do mlačnega. Dodajte sladkor in sok ene limone, po okusu še med. mešanico pustite stati 30 minut in lovorjev sirup je že pripravljen na uživanje.

Lovor ima torej veliko zdravilnih učinkov na naše telo, iz njegovih listov pa si lahko pripravite tudi odličen sirup, ki vam bo premagal pregnati nadležen kašelj.