Delovni čevlji zagotavljajo varnost na delovnem mestu

Zagotavljanje varnosti na delovnem mestu je ena od pomembnih obvez delodajalca, ki zagotavlja varno delo in zaščito delavca. Udobni in kakovostni delovni čevlji, ki jih dobite tudi na https://www.pentiv.si/c/delovni-cevlji/, zagotavljajo vse prednosti, ki jih morajo delovni čevlji zagotoviti.

Pomen delovnih čevljev

Delovni čevlji so del obvezne opreme posameznika na specifičnih delovnih mestih. Njihova ključna vloga se kaže pri zaščiti vaših stopal pred opeklinami, urezninami, vbodi in udarci. Dodatno lahko preprečijo zdrse in padce, ki lahko, sploh ob delu na višini, vodijo v hude poškodbe kosti, med katere sodijo zlomi kosti in poškodbe glave. Dokler delovne nesreče  ne doživite, se vam morda zdi obveznost njihove uporabe pretirana, verjemite pa, da so posameznikom že rešili življenje.

 

delovni čevlji

Delovni čevlji ščitijo pred poškodbami in zdrsi.

 

Dodatno vas bo morda k smiselnosti uporabe spodbudila naslednja zanimivost. Zaščita stopal je povezana z varovanjem kar 26 različnih kosti in 38 sklepov, ki so ključnega pomena pri gibanju, hoji in tekanju. Poškodbe teh kosti težko saniramo, pogosto se po poškodbi bolečine ohranijo več mesecev, lahko let. Poleg kosti so na tem delu prisotne tudi mišice, živci, veliko število krvnih žil in vezi – vse to pa vpliva na takojšen pojav močnih bolečin ob poškodbi.

Pri uporabi »obveznih« pripomočkov imejte vedno v mislih rek »boljše preventiva, kot kurativa«. Če delate v delovnem okolju, kjer ste dnevno izpostavljeni tveganjem za poškodbe, bodite prepričani, da je tudi delodajalcu v interesu, da se ne poškodujete – pa ne le zaradi njegove zakonske obveze po zagotavljanju varnosti na delovnem mestu.

Kakšne delovne čevlje izbrati?

Predvsem je potrebno v prvi vrsti razmišljati o samem delovnem mestu, kjer jih boste uporabljali. V osnovi lahko izbirate med nizkimi in polvisokimi čevlji. Pri tem na izbiro pogosto vpliva tudi letni čas. Ključno je, da upoštevate udobje – če nas čevelj žuli,  v nošenju takega čevlja ne moremo uživati, kajne? Seveda pa ne pozabimo na zaščito. Če bomo čevlje potrebovali na terenu, je dobro upoštevati vodoodporne lastnosti, če bomo z njimi delali na primer v okolju, kjer nam lahko na nogo padejo težji kovinski deli, pa ne smemo zanemariti dodatne zaščite na sprednjem delu stopal. Pomemben del varnosti predstavljajo tudi podplati, ki morajo zagotavljati protizdrsne lastnosti.