Cena za implantat

Nekatere zobozdravstvene storitve so v Sloveniji brezplačne. Na strani www.ezobozdravnik.si/implantat vam pomagajo pri odločitvi o izbiri najoptimalnejše zobozdravstvene ordinacije za vstavitev zobnega implantata. Pri zobozdravniku v zdravstvenem domu ali pri zobozdravniku zasebniku, ki ima koncesijo, vam enkrat letno pripada kontrolni preventivni pregled. Tudi zdravljenje zoba je praviloma brezplačno. Ko pa enkrat zobu ni več pomoči, se pravice naglo skrčijo in potem je od primera do primera odvisno, koliko bo nadomestitev izpadlega zoba obremenila vašo denarnico. Zato so pri iskanju kakovostnega implantologa zelo priročni portali, kot je eZobozdravnik.

implantat

Vstavitev zobnih vsadkov se je v zadnjih treh desetletjih naglo razširila po svetu. Vendar cene so še vedno precej razlikujejo, tako med proizvajalci kot med državami. Tudi znotraj držav so cene lahko precej različne. Najcenejši implantati so na daljnem vzhodu, kjer se lahko dobi implantat celo za 100 ali 200 EUR. Najdražje zobozdravstvene storitve so v ZDA, kjer so stroški nadomestitve zoba z implantatom lahko tudi več tisoč evrov. Pred leti je zacvetel t.i. dentalni turizem, ko so se ljudje vozili po vsem svetu in iskali cenejše storitve. Tudi pri nas ni bilo nič drugače. Južni sosedje so z dobrimi marketinškimi akcijami pritegnili številne Slovence, da so se odpravili na pot v južne kraje. Toda podroben vpogled v cene zobozdravnikov, ki vstavljajo zobne vsadke, je pokazal, da pri kakovostnih implantatih ni tako velikih razlik, ki bi upravičile pot iz Slovenije v sosednje države. Nizkocenovni implantati manj znanih izdelovalcev, ki se pogosto uporabijo kot marketinška vaba, pa so res nekoliko cenejši. Vendar morate pri tem upoštevati tudi stroške vožnje, da o izgubljenem času na poti ne govorimo.

Ni pa cena implantata edino merilo za izbiro implantologa. Za uspešno vstavitev in obstoj zobnega implantata je zelo pomembno znanje implantologa in redni kontrolni pregledi pri zobozdravniku. Dolgoletna praksa prinaša izkušnje, zato so mnenja pacientov, ki so z določenim implantologom sodelovali zelo pomembna. Redni pregledi pri zobozdravniku pa zagotavljajo, da bo zobozdravnik spremljal stanje tkiv okoli implantata in vas v primeru slabše higiene na to opozoril in pravočasno ukrepal. Ob upoštevanju teh dveh dejavnikov in vstavitvi implantata vsaj srednjega cenovnega razreda, je velika verjetnost, da bo implantat v vaših ustih imel dolgo življenjsko dobo zelo velika.