Kaj je artroza – simptomi, vzroki in zdravljenje

Artroza je ena izmed najpogostejših oblik bolezni sklepov, ki prizadene ljudi po vsem svetu. Preberite v tem članku, kako si pomagati v primeru težav z artrozo. Artroza je degenerativna bolezen, ki povzroča uničenje hrustanca v sklepih. To lahko vodi do bolečin, omejene gibljivosti in izgube funkcije sklepov. Simptomi artroze so lahko različni, vključno z bolečino, oteklino ali pokanjem pri gibanju sklepa in težavami pri vsakodnevnih opravilih. Vzroki za artrozo so lahko različni, vključno z obrabo sklepov zaradi staranja, prekomerno obremenitvijo, poškodbami, presnovnimi boleznimi in dednostjo.

artroza

Zdravljenje artroze lahko vključuje kombinacijo zdravil, fizioterapije, vadbe, spremembe življenjskega sloga in morda tudi kirurški poseg. Zdravila, kot so nesteroidna protivnetna zdravila, lahko pomagajo zmanjšati bolečino in vnetje. Fizioterapija in vadba lahko pomagata krepiti mišice in izboljšati gibljivost sklepov. Artroza je bolezen, ki jo ima dosti ljudi, zdravniki pa ne vedo, zakaj se pojavi. Sumijo prehrano in življenjski slog. Še posebej so k njej nagnjene ženske ter starejši ljudje.

Spremembe življenjskega sloga, kot so hujšanje, izogibanje prekomerni obremenitvi sklepov in pravilna drža, lahko tudi pomagajo zmanjšati simptome, ki jih povzroča artroza. Kirurško zdravljenje je na voljo za resne primere artroze in lahko vključuje zamenjavo sklepa ali druge vrste kirurških posegov. Bolnikom, ki jih prizadene artroza, se življenje spremeni in postane precej nekakovostno. Vendar obstajajo rešitve in metode za lajšanje te neozdravljive bolezni.

Če imate zgoraj opisane simptome in menite, da imate artrozo, se posvetujte z zdravnikom. Zgodnje diagnosticiranje in zdravljenje lahko pomagata zmanjšati simptome in ohraniti funkcijo vaših sklepov. Z redno vadbo, pravilno prehrano in spremembami življenjskega sloga lahko tudi sami prispevate k zdravju vaših sklepov. Vsekakor se lahko obrnete na izkušene fizioterapevte, ki vam bodo pomagali z nasveti in vajami, da bodo vaši sklepi postali bolj gibčni, s tem pa si boste izboljšali kakovost življenja. Hkrati pa boste zmanjšali bolečino. Obstaja pa tudi mazilo iz smrekovih vršičkov, ki je zelo učinkovito in ga dobite pri nas. Dobra novica je ta, da je cenovno izjemno dostopno.