Kaj je apikotomija in kako ohrani lahko vaš zob

Apikotomija je običajen zobozdravstveni poseg, pri katerem se odstrani vneto tkivo dlesni in konec korena zoba, medtem ko zgornji del zoba ostane na mestu. Pogosto se imenuje resekcija konca korenine, ker deluje na koncu (ali konici) korenine, ki se imenuje vrh. Apikotomija je postopek, namenjen zdravljenju vnetja in okužbe v tkivu notranje pulpe vašega zoba. Vnetje zobne pulpe povzroči globoko zobno gnilobo in abscese, ki se lahko razširijo na vašo kost, če jih ne odstranite. Med koreninskim kanalom vam zobozdravnik odprl zob, odstranil pulpo in očisti predel korenine, nato pa ga napolnil in zapečati. To se naredi za obvladovanje bolezni in gnilobe brez puljenja zoba.

apikotomija

Apikotomija obravnava samo konico korenine in se običajno izvaja po koreninskem kanalu, da se korenina ali tkiva okoli zoba pritrdijo. Vaš zobozdravnik bo opravil operacijo korenin iz nekaj razlogov. Najpogostejši je poskus popraviti zob, ki je že imel koreninski kanal. V večini primerov koreninski kanali trajajo vse življenje, včasih pa se zob ne zaceli dobro in se ponovno okuži. Vaš zobozdravnik bo z apikotomijo odstranil poškodovano tkivo, da bi rešil zob in preprečil njegovo puljenje.

  • Odstranite usedline kalcija v koreninskem kanalu
  • Poiščite in zdravite težave, ki niso vidne na rentgenskem slikanju
  • Zdravite zlom
  • Zdravite zob z dodatnimi koreninami, ki ga ni mogoče zdraviti drugače
  • Zdravite izgubo kosti, ki povzroča majavost zob
  • Odstranite korenino, ki ima luknjo

Apikotomije se pogosto uporabljajo tudi pri poškodbah zob pri otrocih. Če je zob po udarcu zlomljen ali počen, lahko ta postopek pomaga rešiti zob. Pred apikotomijo boste morda imeli rentgenske posnetke zob in čeljusti. To vašemu zobozdravniku pomaga videti, kaj se dogaja s koreninskim kanalom, koreninami ter vsemi okoliškimi kostmi in tkivi. Preden začnete s postopkom, boste v usta dobili kremo in iglo, da omrtvičijo območje. Nato vam bo zobozdravnik naredil majhen rez v dlesni okoli zoba. Pregledali bodo kost in odstranili okuženo tkivo.