Acetilen se uporablja na številnih področjih

Zagotovo veste, da je vsak plin vsaj malo nevaren, zato je z njimi treba ravnati previdno. Tudi acetilen sodi med vnetljive pline, zato morate biti pri njegovi uporabi še posebej previdni, zaznali pa ga boste po izrazito ostrem vonju.

Omenjeni plin se ponaša s kar nekaj odličnimi lastnostmi (denimo z nizko vsebnostjo vlage v plamenu in visoko plamensko temperaturo (kar 3100 °C!)), zato je to najboljša izbira plina za številne procese ogrevanja. Gre za brezbarvni plin, ki je lažji od zraka, kar pomeni, da se ne more kopičiti na tleh, kjer bi lahko predstavljal potencialno nevarnost. Uporablja se ga za plamensko segrevanje, varjenje, čiščenje s plamenom, ravnanje s plamenom, termično brizganje, točkovno segrevanje, spajkanje in še bi lahko naštevali. Uporabljamo pa ga lahko tudi na številnih drugih področjih. Ste na primer vedeli, da se ga uporablja tudi v plinih za testiranje pljuč? Najdemo ga tudi v številnih farmacevtskih izdelkih – je ključna sestavina aspirina, zdravil proti bolečinam, nekaterih zdravil proti raku itd. Odlično se obnese tudi kot pomočnik na vrtu – pri gojenju rastlin namreč pomaga pri oblikovanju novih cvetov. Uporabljajo ga tudi pri izdelavi gum oz. za vulkanizacijo gume ter pri izdelavi sintetičnega kavčuka. Najdemo ga tudi v številnih insekticidih, ki učinkovito odstranijo številne žuželke, a žal omenjeni izdelki prinašajo številna tveganja za človeka in okolje, zato se morate držati posebnih varnostnih ukrepov. Acetilen pa je tudi ključna sestavina pri izdelavi različnih barvil in pigmentov – če acetilen dodamo barvni mešanici, dosežemo stabilnejšo barvo. Velja pa opozoriti, da morate biti pri rokovanju z acetilenom zelo previdni, saj lahko hitro eksplodira, zato ga nikakor ne postavljajte v bližino kakšnega vira toplote ali isker.

acetilen

Acetilen je zelo uporaben plin.

Acetil je še eden izmed vnetljivih plinov, zato je treba z njim rokovati izjemno previdno in ga ne izpostavljati virom toplote ali v bližino isker. Sicer pa je to zelo uporaben plin, saj ga koristijo na številnih področjih.