Zakaj skleniti dopolnilno zdravstveno zavarovanje čim prej

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje je pomembno za to, da vam zavarovalnica plača zdravljenje in zdravila. Osnovno obvezno zavarovanje namreč ne pokriva vseh operacij, ležanja v bolnici, prevoza z rešilcem in zdravil, ki jih pokriva dopolnilno zdravstveno zavarovanje, ki pa je prostovoljno in ga morate urediti ter plačevati sami. Če ste brezposelni, pa vam ga plačuje občina, le da morate zanj zaprositi. Vse zavarovalnice imajo več ali manj enake premije in se med seboj razlikujejo po tem, kako so odzivne na to, ali vam bodo nekaj plačale ali ne, zato se jih splača preveriti preden se odločite za tovrstno zavarovanje.

dopolnilno zdravstveno zavarovanje

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje je najbolje skleniti takoj, ko vam poteče status študenta oziroma v roku enega leta od tega, ko ste zaključili šolo. Če boste zamudili več kot eno leto, vam bo zavarovalnica premijo zvišala za 3 % in tako vsako leto neplačevanja. Ko ste mlajši, je premija nižja zato, ker se smatra, da mladi ne potrebujejo toliko zdravstvenih storitev, kot starejši. Zato se dopolnilno zdravstveno zavarovanje splača skleniti čim prej, da imate potem v nadaljevanju do upokojitve čim nižjo premijo.

Verjetno veste, kako zelo drage so operacije in zdravila ter ležanje v bolnici. Osnovno zavarovanje krije le življenjsko nevarne zadeve in tri dni ležanja v bolnici ter osnovna nujna zdravila. Vse ostalo morate doplačati. Če ste v bolnici 14 dni, je velika verjetnost, da boste zaradi tega, ker nimate dodatnega zavajanja plačali nekaj sto tisoč evrov zdravstvenih storitev, kar je za običajnega državljana velik zalogaj.

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje ne začne veljati takoj, ko ga sklenete, ampak v roku treh mesecev, ko ste plačali tri premije zavarovanja. Zato ne misliti, da boste počakali, ko je kaj narobe, ko boste imeli nesrečo ali bolezen in boste potrebovali zdravstvene storitve, da boste sklenili dodatno zavarovanje in bo že veljalo, ker to ne drži. Tri mesece boste plačevali še sami, zavarovalnici pa morate ob sklenitvi dokazati, da ste zdravi, drugače vas bo obravnavala na drug način.