Devet koristi za zdravje Aloe vere

Aloe vera, včasih opisana tudi kot čudežna rastlina, je grm s kratkim steblom. Aloe je rod, kateri vsebuje več kot 500 različnih vrst cvetočih se sončnih rastlin. Veliko od teh alojev se danes naravno pojavlja v severni Afriki. Listi aloe vere so sočni, pokončni in tvorijo gosto rozeto. Gel katerega lahko dobimo iz listov te rastline, ima danes ogromno različnih uporab. Aloe vera je bila v zadnjih parih letih predmet mnogih znanstvenih raziskav v zvezo z večimi trditvenimi terapevtskimi lastnostmi.  V tem članku si bomo pogledali nekatere od teh trditev in raziskali tudi raziskave, katere stojijo za njo. Zdravilne lastnosti aloe vere pa so glavni razlog, zakaj je ta tako zelo znana.

aloe vera

 

Po beseda Kew Gardens, angleškega kraljevega botaničnega središča odličnosti, se aloe vera uporablja že več stoletij in je ta v tem trenutku še bolj priljubljena kot je bila prej. Aloe vera je danes gojena po vsem svetu, predvsem pa kot rastlina za aloe gel, katerega se dobi iz lista rastline. Danes se aloe vera pogosto uporablja pri hrani, tu je bila ta odobrena od FDA, za aromatiziranje hrane potem pri kozmetiki, prehranskih dopolnilih in tudi pri zeliščnih zdravilih.

Najstarejši zapis o človeški uporabi aloe vere izvira iz Ebers papirusa iz 16 stoletja pred našim štetjem. Glede na študijo objavljeno v indijskem dnevniku dermatologije v starem Egiptu, so aloe vero poimenovali “tista rastlina nesmrtnosti”. Avtorji so tu tudi dodali, da se rastlina terapevtsko uporablja že več stoletij, ta se je uporabljala na Kitajskem, Japonskem , v Indiji, Grčiji, Mehiki in v Egiptu. Zdravilne trditve glede aloe vere pa so ravno tako kot pri ostalih mnogih zeliščih in rastlinah neskončne. Nekatere od teh so podprte s stani stroge znanstvene študije, druge pa ne. Med te trditve spada zdravljenje zob in dlesni, zaprtja, sladkorne razjede diabetesa, ran opeklin druge stopnje, za zaščito pred UV obsevanjem…