Kvalitetni čebelji vosek

Čebelji vosek je eden izmed najbolj pomembnih pridelkov čebel. Je trdna snov, rumene barve in prijetnega vonja. Čebelji vosek je v resnici v obliki satovja. Zakaj? Zato ker ga v resnici čebele uporabljajo, da vanj spravljajo med in gojijo več čebel. Kako čebelji vosek nastane? Čebele morajo se morajo ob rojstvu začeti hraniti s cvetnim prahom. Tako dobijo beljakovino, ki nato omogoča razvoj maščobnih celic. Nato je potrebno, da vse čebele shranjujejo svoj med v panju. Ta med čebele nato zaužijejo ne le zaradi tega, ker morajo jesti, ampak tudi zato, da iz njega lahko izdelujejo vel čebeljega voska.

Ko je čebelji vosek prvič proizveden nima barve. Barvo pridobi kasneje, ko je prisoten še propolis in karotin iz cvetnega prahu.

 

Zakaj pa ga čebele sploh proizvajajo?

To je vprašanje, ki se pojavi kar dosti. Zakaj čebelo proizvajajo ta vosek. Odgovor je dokaj lahek. Zato, da vanj lahko shranjajo med, ker v nasprotnem primeru nebi morali biti organizirani. Čebele pa veljajo za ene izmed najbolj organiziranih bitij na planetu Zemlja. Nato satovje pokrijejo z majhni pokrovčkom, ki je tudi iz čebeljega voska.

Ker naravnega voska dandanes primankuje, je zato tudi dražji in bolj cenjen.

Lastnosti in sestavine čebeljega voska

Sestavljen je iz več kot 300 različnih delcev. Za nastanek enega kilograma voska potrebujemo 150.00 čebel, kar je zelo zelo veliko. Čebelji vosek je unikaten in ga dandanes ni možno ponarediti. Čeprav nekatera podjetja poskušajo, jim to za enkrat še ni uspelo.

Zgodovina in danes

Sedaj pa še nekaj besed o zgodovini čebeljega voska. Čebelji vosek so uporabljali že davno davno nazaj, večinoma za kipe in balzamirizilanje trupel Njegove lastnosti so znane že od davno nazaj. Na primer, že Grki so govorili, da je zdravilen in vpliva dobro na človeka. Ker je bilo včasih manj tehnologije in čebelarji še niso bili tako razviti, je bilo čebeljega voska ogromno. Dandanes pa ga na žalost primankuje, zato je na trgu toliko dražji.