Vnetje sinusov – razlogi za nastanek so različni

Ko se menjavajo letni časi, veliko ljudi zboli. Velikim boleznim se lahko izognemo tako, da si krepimo imunski sistem. Ena izmed pogostih bolezni je tudi vnetje sinusov – klikni tukaj za več informacij, kako si pomagati. Vneti sinusi načeloma spominjajo na navadni prehlad in občutki so načeloma enako neprijetni. Stanje lahko traja nekaj dni, v redkih primerih pa je edina rešitev operacija.

vnetje sinusov

Znaki vnetih sinusov

O vnetih sinusih govorimo takrat, ko se v nosni votlini zadržuje odvečna sluz. Pri zdravih osebah sluz prav tako najdemo v vseh delih dihalnih poti, vendar se uspešno tudi izloča. Problem nastane, če se ta sluz ne izloča in tako nastanejo težave pri dihanju. Nekatere osebe so bolj podvržene sinusnim boleznim. Sem spadajo tisti, ki imajo že vnete dihalne poti, kar je lahko rezultat prejšnjih prehladov ali grip. Prav tako bodo prej zboleli ljudje, ki imajo alergije na cvetni prah, živalsko dlako in podobno. Vnetje sinusov je pogosto tudi pri osebah, ki se srečujejo z nosnimi polipi ali imajo že generalno težave z nosom. Seveda pa v vseh primerih velja dejstvo, da so sinusnim vnetjem bolj podvrženi ljudje s slabim imunskim sistemom.

Primeri vnetih sinusov

Vnetje sinusov lahko povzročijo različni dejavniki. Pojavljajo se v različnih oblikah. Najpogosteje so simptomi enaki, kot pri navadnem prehladu. Zato ima lahko oseba z vnetimi sinusi vročino, zamašen nos, lahko tudi poroča o glavobolih in utrujenosti. Pogosto osebe z vnetimi sinusi tudi kašljajo in ne okušajo in vonjajo. V nekaterih hujših primerih se lahko pojavijo tudi bolečine v zobeh ali na obrazu.

Najbolj pogosto so vnete sinuse krivi virusi. Zaradi tega so zelo pogosti med menjavanjem letnih časov. Na ta način je prizadetih kar 90 % odraslih oseb. Nekateri imajo vnete sinuse zaradi okužbe z bakterijami ali v redkih primerih zaradi gliv. Vnetje sinusov pa povzročajo tudi onesnaževanje zraka, ki negativno vpliva na dihalne poti.