Veste, kaj je morfologija?

Če vas zanimajo tako morfologija kot drugi zdravstveni pregledi, ste vabljeni, da obiščete spletno stran https://sanus-statera.com/morfologija/, kjer boste izvedeli veliko o tem pregledu, če boste pobrskali po spletni strani, pa boste našli še številne podatke o drugih pregledih in obravnavah. Vsaka nosečnica gre v času nosečnosti skozi različne zdravstvene preglede in eden od teh je tudi morfologija, ki nastopi nekje okoli 22. tedna nosečnost, ko je plod že dovolj razvid, da se lahko s pomočjo ultrazvoka odkrijejo tudi kakšne morebitne nepravilnosti.

morfologija

Morfologija je zanimiv in za mnoge bodoče mamice tudi zelo priljubljen pregled, saj so to trenutki, ko si skupaj z izbranim zdravnikom kar neka časa ogledujeta malo bitjece, zdravnik pa temu pregledu navadno nameni tudi kar precej pozornosti, saj si podrobno ogleduje vse otrokove organe, tako zunanje kot notranje. Preverja, če je vse na svojem mestu, kako je z otrokovimi okončinami, glavo, obrazom in podobno, kako je z notranjimi organi, kot so možgani, srce, želodec, ledvice in vse, kar spada zraven. Namen pregleda, ki se imenuje morfologija, je ravno zgodnje odkrivanje morebitnih nepravilnosti kakršnega koli dela otrokovega telesa. Včasih lahko kakšno nepravilnost še pravočasno odpravijo, zato je res zelo pomembno, da nosečnica sodeluje pri teh pregledih, se jih ne boji, ampak sodeluje z zdravnikom, ki ve, kaj je najbolje zanjo in njenega otroka.

Vsekakor je morfologija prijeten pregled za vse tiste, ki nosijo zdrav plod, se pa seveda zna zgoditi, da ginekolog na tem pregledu morda odkrije nekaj, kar nam ni všeč, ampak to pomeni, da lahko morda še pravi čas ukrepajo. Na voljo imajo različne možnosti, v kolikor se pokažejo res hude nepravilnosti, pa ima mamica tudi še dovolj časa, da se skupaj z zdravnikom pripravi na prihod otroka. Seveda nikomur ne želimo otroka z nepravilnostmi v razvoju, pa vendar se moramo zavedati, da se tudi to dogaja in da se to lahko zgodi tudi vam. Če menite, da se ne more, se motite.