Opornica za koleno nudi oporo kolenskemu sklepu

Opornice se uporabljajo za različne vrste mišično-skeletnih težav; v največji meri jih uporabljajo športniki, pogosto pa se uporabljajo tudi pri laikih, predvsem po različnih operacijah ali poškodbah. Vaše zdravje naj bo na prvem mestu, zato se seveda izogibajte dejavnostim, pri katerih bi se lahko resneje poškodovali oz. vsaj skušajte preprečiti poškodbe mišic oz. skeleta.

Naloga opornice je, da uravnava in korigira položaj poškodovanega predela, nudi oporo in stabilizacijo ter zaščiti določene dele telesa. Pravilno nameščena opornica za koleno lahko zmanjša bolečine in otekline ter poskrbi za stabilizacijo vašega kolena, da lahko kolikor toliko normalno hodite. Ravno kolenski sklep je sicer eno najpogostejših mest, kjer občutimo bolečine, ki lahko nastanejo zaradi različnih vzrokov – morda zaradi sprememb, ki pridejo s starostjo, zaradi artritisa, poškodb križnih vezi, operacije ali pa natrganja mišice ali kite. Opornica za koleno ni le ena, temveč jih obstaja več vrst. Na voljo so vam kolenske bandaže, kolenčniki, štiritočkovne opornice, kolenski trakovi in imobilizacijske opornice za kolenski sklep.

opornica za koleno

Obstaja več vrst opornic za koleno.

Katero vrsto kolenske opornice boste izbrali je odvisno od več dejavnikov, denimo od vrste in resnosti vaše poškodbe oz. stanja, od vaših dnevnih aktivnosti in od vašega osebnega udobja. Pri izbiri opornice za koleno bodite pozorni na pravo velikost opornice, na to, da vam omogoča dovolj gibanja, hkrati pa je dovolj tesna, da nudi ustrezno podporo. Najbolje pa je, da se pred uporabo opornice za nasvet obrnete na strokovnjaka, denimo na fizioterapevta ali ortopeda, ki vam bo pomagal izbrati najboljšo opornico za vaše potrebe.

Poznamo veliko različnih opornic, ki se uporabljajo na različnih mestih. Pogosto jih uporabljajo športniki, redke pa niso niti med laiki, ki jih uporabljajo po različnih poškodbah ali operacijah. Kolenska opornica nudi oporo kolenskemu sklepu, ker pa jih je na voljo več vrst, je najbolje, da se glede izbire posvetujete s strokovnjakom, denimo s fizioterapevtom ali ortopedom, ki vam bo znal pravilno svetovati.