Anoreksija, bolezen stoletja

Dan danes, še posebej v 21. stoletju, so bolezni kot so na primer bulimija, anoreksija in depresija zelo pogoste bolezni med mladimi odrasli. S tem se ne soočajo samo dekleta, tako kot nekateri mislijo, ampak je med njimi tudi veliko fantov. Pa tudi, če je oseba malo močnejša ne pomeni, da nima takih težav saj nekateri mislijo, da so take osebe samo zelo suhe. Več o tem si lahko bolj podrobno preberete na spletni strani Moj psihoterapevt, https://www.mojpsihoterapevt.si/clanek/Anoreksija—bolezen-sodobnega-casa/id/104.

anoreksija

Zakaj se pravzaprav pojavijo take bolezni kot so anoreksija? Anoreksija se pojavi zaradi vseh nerealnih standardov v modni industriji, kateri prikazujejo njim ”popolne” telesne teže in oblike. Drugi dejavnik pa je družba, ki pušča največje posledice.

Kaj natančno je anoreksija? To je psihična in fizična bolezen, kjer imajo ljudje napačne predstave o svojem telesu in želijo na vsak način izgubiti vso telesno težo z nadziranjem kalorij, teže in zaužite hrane. Prvi znaki, ki lahko pokažejo, da imamo, ali pa da ima nekdo, anoreksijo, so suha koža, izpadanje las, opazna izguba telesne teže, zmanjšanje menstrualnega ciklusa, zmanjšane prsi, pomanjkanje energije, nezavesti, glavoboli in omedlevica. Ta bolezen je tako resna, da lahko človeka privede v smrt, če ne začne dovolj zgodaj z zdravljenjem.

Poznamo pa tudi vedenjske znake po katerih lahko opazimo njeno prisotnost. To so pretiravanje z dietami, stradanje, telovadba, razna zdravila za odvajanje, sprememba stila v ohlapnejša oblačila, obsesivno štetje kalorij, motnje v zaznavanju podobe in telesa in odsotnost čustev. Vse to lahko osebo spravi še v dodatno depresijo, kar oteži postopek zdravljenja. Zato, če vidite osebo, ki ima motnje s prehrano in se težko sooča z samo podobo, ji poskusite čim hitreje pomagati. Še en nasvet pa je to, da tudi, če je oseba malo bolj močna, ne pomeni, da ji lahko govorimo grde besede, saj nikoli ne veste s čim se sooča ta oseba in kakšna je njena zgodovina.